Quan iniciar un procés de psicoteràpia?

Aquesta pregunta té moltes possibles respostes i totes són vàlides. Iniciar un procés de psicoteràpia no acostuma a ser fàcil. La persona que pren aquesta decisió sovint porta temps sentint-se malament o amb algun tipus de malestar personal o familiar, però té dificultats en identificar què li passa.

Quan ens trobem en una primera consulta amb una persona, parella o família, algunes de les primeres qüestions que ens formulem com a professionals són: Què necessita/en en aquesta teràpia? Què vol/en aconseguir? En què podem ajudar nosaltres? Com podem acompanyar-lo/s? Sovint aquestes qüestions no són senzilles de respondre per la persona, parella o família, i la nostra principal tasca és ajudar-los a anar aclarint una demanda. Com? Detectant quines són les dificultats que l’han portat a prendre la decisió de començar la teràpia, identificant des de quan es dóna la situació de malestar, quins símptomes està mostrant o com li agradaria estar després de realitzar la teràpia.

Els éssers humans tenim una gran creativitat a l’hora de tenir problemes, no hi ha dues dificultats (individuals o relacionals) idèntiques. No obstant això, defineixo algunes situacions en les quals seria important iniciar un procés de psicoteràpia. Possiblement en alguna d’elles et puguis sentir identificat/da. La nostra experiència ens diu que les persones demanem ajuda psicoterapèutica quan ens trobem en situacions molt complexes o quan ens sentim desbordats (físicament, emocionalment, en les relacions, a la feina, família, etc.) i hem tractat de buscar solucions però no ens han acabat de funcionar.

Una primera situació que ens trobem en una primera sessió és una persona o família amb un malestar emocional important; per exemple, una persona que porta un temps sentint tristesa, que té poques ganes de fer coses, que no està gaudint de la seva vida com abans ho feia i/o sent ansietat en situacions o moments en què no comprèn què li passa. Solem pensar que el malestar emocional passa a causa d’alguna situació concreta i no sempre és així. En aquests casos és important demanar ajuda, atès que el que estem sentint està funcionant com un avís que, de fet, hi ha alguna cosa que hem d’atendre que, si no ho fem, pot provocar que s’agreugi i/o es cronifiqui.

Un altre moment en què és recomanable iniciar una psicoteràpia és aquell en què sentim que tenim problemes a la nostra vida que no som capaços de resoldre. Per exemple, quan estem discutint amb la parella i no arribem a cap acord, quan perdem les feines constantment, quan tenim conflictes freqüents amb els amics i amigues, quan no ens trobem bé amb la nostra família, quan no som capaços/ces d’afrontar canvis (fills adolescents, dols per pèrdues de familiars o persones estimades, etc.). Aquests processos vitals de vegades necessiten d’acompanyament psicoterapèutic i l’experiència ens diu que després de transitar-los, en sortim perquè desenvolupem recursos personals que ens ajuden en altres situacions complicades de la nostra vida.

També és un moment adequat per iniciar una psicoteràpia quan percebem buits en nosaltres mateixos o en aspectes de la nostra vida i, encara que no ens estan generant moltes dificultats, ens cal realitzar un procés de creixement personal per a aprofundir-hi i desenvolupar nous recursos. En aquesta situació pot ser adequada tant la psicoterapia individual com els tallers terapèutics grupals en què compartir la nostra experiència amb altres persones i créixer en comú.

Aquestes són només algunes de les situacions en què podem demanar ajuda psicoterapèutica, però n’hi ha moltes d’altres que segur també requereixen d’ajuda professional. Si tens dubtes o, si directament sents que necessites d’ajuda psicoterapèutica, pots posar-te en contacte amb nosaltres i, un cop ens expliquis el teu cas, t’ajudarem a valorar quina és la millor ajuda per a tu i et posarem en contacte amb un/a professional del nostre equip.

Share on facebook
Compartir en Facebook
Share on twitter
Compartir en Twitter
Share on linkedin
Compartir en Linkedin
Share on pinterest
Compartir en Pinterest

Reserva tu consulta 

Nos ponemos en contacto contigo lo antes posible.