Un itinerari d’aprenentatge sobre pèrdues i malbaratament alimentari

 

 

Un dels objectius més importants d’Espigoladors és la sensibilització envers la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Aquesta sensibilització passa per les jornades de voluntariat, per les xerrades i esdeveniments on assistim i organitzem i, sobretot, pels tallers que realitzem a escoles i instituts. A través d’activitats interactives, introduïm les causes i conseqüències d’aquesta problemàtica a joves i infants i els animem a buscar-hi solucions.

Espigoladors tenim clar que la reflexió crítica a què condueixen els nostres tallers, no pot començar i acabar el mateix dia que les talleristes visiten l’aula. És per això que posem a disposició dels i les mestres tot un recull de recursos didàctics que podem utilitzar per seguir tractant la problemàtica durant les hores lectives. Així mateix, oferim jornades de formació per a tots aquells agents educatius que hi estiguin interessats.

El Premi #elmenjarnoesllença és un dels recursos didàctic que oferim. Aquest potencia la capacitat d’innovació dels i les alumnes i els i les anima a buscar solucions plausibles per posar fi al malbaratament i les pèrdues alimentàries. També té la capacitat de donar veu als infants i joves, els empodera i els dóna ales per poder aplicar les solucions que han ideat. Els joves de 3r d’ESO de l’escola PIA Nostra Senyora de Barcelona han decidit presentar-se a l’edició d’enguany, però a més a més els i les seves professores han tingut una molt bona idea perquè els alumnes de l’itinerari d’emprenedoria segueixin treballant el malbaratament i les pèrdues alimentàries.

“Des de l’escola volem promoure l’esperit emprenedor dels nostres alumnes”, explica la Marta Pinós, professora d’aquest itinerari. Aquesta escola de Barcelona, cada any proposa un repte als i les alumnes, que han de resoldre a través de la creació d’un projecte innovador que pugui ser implementat. Aquest any, utilitzant la terminologia d’Espigoladors i després d’haver realitzat un dels nostres tallers, els han convidat a “formar part de la solució” i els han presentat el repte d’#elmenjarnoesllença. “Els demanen que pensin alguna proposa per lluitar contra, o com a mínim per reduir, el malbaratament alimentari”, diu.

El mes d’abril el dedicaran exclusivament a treballar aquest itinerari d’aprenentatge que han batejat amb el nom de “Tinc una idea i la vull vendre al món”. Els alumes treballen la idea a fons: entre altres aspectes, li donen un nom, fan una proposta de valor, pensen a qui ha d’anar dirigit, fan un estudi de mercat i creen una pàgina web. “Tot això ho fan amb grups petits, de 3 o 4 alumnes i, la majoria d’activitats es fan amb tècniques cooperatives”, explica la Marta. El projecte finalitza amb una exposició del projecte davant d’un tribunal que simula un grup d’inversos, que decideix a quins projectes donaran finançament.

Ens encanta aquesta iniciativa que ha tingut l’escola PIA Nostra Senyora. Més enllà de ser una gran oportunitat per reflexionar sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari i buscar-hi solucions, ens recorda que per tenir bones idees i treballar-les és necessari dedicar-hi temps.

Nosaltres ja tenim moltes ganes de conèixer les seves propostes!

Organitza:

Pin It on Pinterest

Share This