A les aules, fomentem la cultura de l’aprofitament. Actuem pel medi ambient!

A les aules d’escoles i instituts, les problemàtiques ambientals cada dia tenen més espai. Són temàtiques de vital importància que requereixen l’acció conjunta de la ciutadania, accions que només es podran dur a terme a través de moviments crítics i informats. 

Un dels objectius més rellevants d’Espigoladors és, precisament, la creació d’una xarxa ciutadana que actuï contra les pèrdues i el malbaratament alimentari. És per això que donem tanta importància a les nostres activitats de sensibilització. Un dels col·lectius amb qui més treballem són els infants i els joves, a qui considerem agents de canvi clau que han d’estar inclosos en les mobilitzacions socials. És, doncs, imprescindible escoltar les seves visions i idees, que sovint es veuen invisibilitzades. 

Des d’Espigoladors duem a les aules la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari perquè, malgrat tenir gran implicació ambiental, resta desconeguda. Així mateix, és una problemàtica social i ambiental que requereix accions locals amb visió global per fer-hi front, actuacions que infants i joves poden impulsar i executar. Ho fem a través dels nostres tallers, que proposen dinàmiques participatives i transformadores que busquen animar als i les participants a passar a l’acció.

A través dels tallers presentem les pèrdues i el malbaratament alimentari des d’una perspectiva crítica i transversal: en tot moment tenim en compte el sistema socioeconòmic que les crea i perpetua, la seva afectació desigual als territoris del Sud-Global, i la seva interrelació amb diverses problemàtiques socials. Un dels objectius que perseguim  és que joves i infants tinguin una capacitat d’anàlisi crítica, i per això presentem la problemàtica en la seva globalitat. A més, els tallers pretenen impulsar la participació dels i les assistents: els donem espai per dir la seva en tot moment, per expressar les seves inquietuds, dubtes i coneixements. Les seves intervencions enriqueixen la presentació que Espigoladors fem de la problemàtica, i permeten que infants i joves l’apropin a la seva realitat i quotidianitat. En aquest sentit, en nombroses ocasions comparteixen les seves experiències relacionades amb el malbaratament alimentari domèstic i presenten les solucions que han establert des dels seus espais personals. 

Al seu torn, aquesta presentació de solucions i d’anàlisis de les actuacions personals cassa amb el darrer dels objectius dels tallers: volem empoderar a infants i joves a passar a l’acció, els volem animar a dur a terme les seves idees per posar fi a les pèrdues i el malbaratament alimentari. A més, per a nosaltres també és de vital importància que facin una lectura col·lectiva d’aquestes solucions, que observin el potencial transformador de crear-les des d’una perspectiva inclusiva i grupal. L’aula és un espai que facilita l’apreciació dels beneficis d’aquestes solucions col·lectives, perquè infants i joves poden observar que, si actuen conjuntament amb els seus companys i companyes, poden crear impactes més grans. 

A través de la nostra activitat educativa, volem contribuir a la introducció de les problemàtiques ambientals a l’aula. Volem, a més, fer-ho des d’una perspectiva crítica i transformadora. Perquè volem preservar el medi ambient, i volem que ho fem entre tots i totes, tenint en compte les veus dels infants i joves.

Organitza:

Centre de preferències de privadesa

Obligatòries

S'utilitzen per garantir el funcionament de la web, carregar el mapa de google i els formularis de contacte.

gdpr,

Advertising

Estadístiques

Ens ajuden a analitzar i millorar la interacció dels usuaris amb el nostre lloc web recopilant informació de forma anònima

GPA,

Other

Pin It on Pinterest

Share This